Jomfrureiser egenomsorg

«Ta vare på deg selv som om du var en du selv hadde ansvar for å ta vare på», sier den kanadiske psykologen Jordan Peterson.

Peterson er spesialist i sosial- og personlighetspsykologi. Da jeg leste sitatet hans i Amagasinet for et par uker siden, tenkte jeg: «JA! Det er akkurat det egenomsorg handler om for meg.»

 

Jeg bruker tid, krefter og oppmerksomhet på å ta vare på meg selv. Hver dag. Hvis ikke du allerede gjør det samme, vil jeg spørre deg: Hvem skal du delegere ansvaret til? Hvem har ansvaret for å ta vare på deg?

For min egen del førte et samlivsbrudd for 12 år siden at jeg måtte granske meg selv i speilet med et nytt blikk. Det er nok ganske vanlig – at en krise eller alvorlig sykdom gir nye perspektiver på egne prioriteringer. Det tok tid, flere år faktisk, før jeg virkelig innså problemet. I mitt hode var nemlig alle andre viktigere enn meg. Familie og venner, bekjente og kolleger. Hvis noen spurte, svarte jeg ja. Ikke nok med det: Jeg rakk gjerne opp hånden og tok initiativet før noen hadde bedt om hjelp.

Å bli sett som Den gode hjelper ga livet mitt verdi og mening. Mine egne grenser og behov hadde jeg derimot ingen formening om.

Jeg hadde forlatt meg selv, til fordel for andre.  Da jeg innså sviket, valgte jeg å snu. Vende blikket innover. Komme hjem til meg selv og ta ansvar for mitt.

Å gjøre meg selv til den viktigste personen i mitt liv har vært krevende. Viktig. Og riktig. Nå blir jeg belønnet hver eneste dag, ved at kroppen, hodet og hjertet spiller på lag. Gjennom det siste tiåret har jeg brukt ulike teknikker, innen kosthold, yoga, meditasjon og pust for å forvandle tankene og livet mitt. Det har gjort meg trygg og tillitsfull i møte med meg selv.

egenomsorg irina lee jomfrureiser

Som en «Recovering People Pleaser» hender det at jeg faller tilbake til gamle vaner.

Jeg sier JA, når jeg burde sagt NEI. Og omvendt. Da gjelder det å oppdage «tilbakefallet» så raskt som mulig, og komme meg på skinner igjen.

Nå lurer jeg på: Hvor mye tid og krefter bruker du på å ta vare på deg selv? Jeg vil tippe at svaret er: «Ikke nok».

Derfor gir jeg deg nå mine tre beste tips for #EGENOMSORG, som verken trenger å koste skjorta eller ta lang tid.

 

  1. SETT AV TID: Bestem deg for et tidspunkt – hver dag, en gang i uken, eller neste måned – som er satt av til deg! Denne tiden er like viktig, som om du var innkalt til et møte med sjefen. Skriv det inn i kalenderen og merk avtalen med høyeste prioritet. Just Do It. Jeg tuller ikke. Jeg vet hva jeg snakker om.
  2. GJØR DET ENKELT: Får du energi og overskudd av å være i naturen? Ikke tenk at du må legge inn en 3-dagers topptur til Jotunheimen for å pleie deg selv. Bestem deg for at ta deg en 30 minutters rusletur i bymarka i ettermiddag, eller kjør ut til kysten og hopp i havet. Bittelitt frisk luft er bedre enn ingenting.
  3. STOPP OPP: Lukk øynene. Ta noen rolige pust, inn og ut gjennom nesen. Si til deg selv: «Her og nå er allting godt.» Gjenta så ofte du trenger det.

Hva tenker du når du leser dette?

Nikker du gjenkjennende og sier til deg selv:
«Yes. Dette er så sant. Dette vet jeg, egentlig. Dette skal jeg komme i gang med …»

… eller tenker du: «Nei, vet du hva. Det der har ikke jeg tid til. Jeg har viktigere ting å gjøre. Det derre selvutviklingsgreiene har jeg bare så lite tro på.»

Valget er ditt. Dyrk den tanken du kjenner styrker deg. Og vit at dine tanker styrer ditt liv.

  • Hvis du ikke tror at disse trinnene vil ha noen effekt, har du helt rett. Det vil være bortkastet tid.
  • Hvis du derimot våger å tro at tre enkle trinn kan gi deg et lettere liv, er du allerede på vei.

Spør deg selv: Hva vil du gjøre hvis du er en person, som du selv har ansvaret for å ta vare på?

Uansett hva du velger, så vit at jeg heier på deg. Alltid.

Beste hilsen Irina

Irina lee Jomfrureiser

Irina Lee (f. 1976) er gründer, forfatter, forlegger og yogalærer. Når hun underviser om kosthold, pust og kognitive tanketeknikker, henter hun ofte inspirasjon fra yogatradisjonen. «Mitt mål er å inspirere andre til å få et lettere liv – både fysisk, mentalt og emosjonelt. Det handler ofte om å finne sin egen balanse.»

Vil du komme i gang? Last ned en GRATIS guide her: www.spisdegfri.no/journal 

Flere ressurser: