Tekst og foto: Gunvor Guttormsen

Hei, mitt navn er Gunvor og  jeg kommer fra Bergen,med turgåing i blodet  fra jeg ble født.  Jeg bor i Spania og har gjort det i de siste 20,  ja neste 25 årene. Og turgleden har jeg tatt med meg fra Bergen til Spania.

Jeg har nå samarbeidet med jomfrureiser de siste 5 årene og vandret  med turglade jenter, på  denne fantastiske turen frem til Santiago de Compostela noe som jeg ser frem til like mye hver år etter år.

Her er mitt reisebrev fra forrige tur <3

Dag 1 Ankomst

Jeg står spent og venter på flyplassen i Lisboa, kanskje like spendte som alle damene som lurer på hvem jeg er og hva som venter dem den neste uken. Vi har hele 7 spennende dager foran oss med ca. 110 km vandring, vakre naturopplevelser, nye bekjentskaper og kanskje bli litt bedre kjent med seg selv?  På bussturen læres viktige spanske gloser, som « Buen Camino «en hilsen som man gjør til alle pilgrimmer vi møter på veien og «aseo por favor» hvor er toalettet…..

Vi overnatter i TUI en liten landsby som er første stoppet på den Spanske siden av det som kalles den Portogisike Pilgrimsveien. Den starter i Lisboa og går langs den portugisiske kysten og videre inn i Spania frem til Santiago de Compostela.

Dag 2  Nybegynnere

Vi overnatter på et moderne hotell med kun 10 rom som vi har helt for oss selv.  Alle pigge og glade for turens første vandredag. Vi møtes til en god frokost  hvor de fleste finner det de ønsker, eller tilpasser seg så godt de kan det spanske frokosttilbudet, jeg for min del har lært etter flere turer og har med meg en egen musliblanding for sikkerhetskyld 😉

Jeg har som fast rituale at vi tar et felles gruppebilde hver eneste morgen før vi starter, og dagens gruppebilde ingen unntak, blir tatt med full oppstilling av alle damene i sin vakreste prakt foran den flotte katedralen i TUI før vi rusler ut av den sjarmerende landsbyen mens vi leter etter de gule pilene eller skjellene som kommer til å bli våre veiviser hele denne turen.

gule veisvisere

Selv om vi alle starter likt blir gruppe fort delt opp i mindre gjenger noen har kommer sammen og rusler i sin egen takt, andre tar bilder i ett sett av vakker natur og nydelig utsikt, gamle og nye staute steinbygninger og selvfølgelig de obligatoriske selfiesene underveis. Men felles har vi alle at vi i dag skal gå 16 lange og motiverende km. Vel fremme overnatter  vi i den vakre kystlandsbyen Baiona som ligger langs den Galisiske kysten hvor Atlanterhavets bølger slår  kraftig mot byens murer og  strand, og  skaper en ganske majesestetisk stemning hvor vi tar en spasertur  til byene stolthet Parador hotellet før vi går inn i de trange gatene hvor vi finner et mylder av restauranter i de små og smale gågatene hvor vi spiser middag med deilige lokale retter.

lokal mat

Lokal mat mmmm

Under middagen  blir det en kort oppsummering av hvordan formen er, kontroll av gnagsår og evt. såre tær, knær og beina generelt. Før vi alle sover søtt etter en lang dag med trøtte bein og en kropp full  av inntrykk.

Dag 3 Nysgjerrig

Gruppebildet blir tatt foran et stort pilgrimsskjell  ved inngangen til gamlebyen i Redondela vi får litt oppmerksomhet i fra noen lokale som ser på vår flotte oppstilling og tilslutt tilbyr de seg og ta et bilde av oss. Det er ikke vanskelig å finne veien ut av byen det er flere som oss, det som kjennertegner oss all er blandt annet fjellskoene, høye, lave, nye, gamle og slitt  små og uviktige forskjeller som binder oss alle sammen, vi er pilgrimmer underveis.  «Buen Camino» sier vi til all som vi treffer langs veien, vandringen skaper et underlig felleskap som jeg personlig aldri har opplev før, denne veien til Santiago er så mye mer en kun en vandretur.

Vi vandrer blandt pilgrimmer i fra hele verden, Australia, Amerika, England, Tyskaland, andre nordmenn, dansker………  India……  man undrer seg hvordan har de alle har oppdaget denne reisen  så langt i fra sine hjemland og hva har drevet dem til å komme helt  veien til Spania for å gå frem til Santiago ?????

Dagens etappe er en av turens lengste og det merkes ved inngangen til Pontevedra er mange slitne, beine  verker litt etter ca. 23 lange kilometer. Men det har vært en fascinerende dag med mye vakker natur, godt over en fantastisk romersk bro, vi har gått igjennom grønne tunneler av skog,  trær  med mose og blader i et  attraktivt fargespekter, klukkende og rennende vannkilder inni mellom skogen.

Dag 4  Trøtte bein

Selv om gruppen går i utakt så bruker vi å samles til en felles lunch. Vi har kjøpt med oss mat i det lokale supermarkedet hvor vi overnatter, og vi fyller på med proviant under turen. Alle supermarkedene bugner av deilig fargerike frukter, jordbær, kirsebær, ferken, plommer….. et fristende valg for en fruktelsker som meg.

Vennskap knyttes

Under turen skapes en god stemning og vennskap blir knyttet, en av de flotteste opplevelsene  for meg under disse turene er  gleden ved å treffe å lære å kjenne så mangen forskjellige mennesker.  Vi er blitt en god gjeng med damer på tur og vi føler en nærhet som skaper samhold.  Når man vandrer så går praten så lett og man blir kjent igjennom samtaler hvor man utveksler erfaringer  i livet. Dette er tredje vandredag og vi har snart unnagjort halve delen av vandringen, og mange kjenner at det røyner på både her og der……og da er ingenting bedre med en private massasje for hele gjengen hos en massør i  vår neste landsby, Caldas del Reis som er kjent for sine helbredende kilder.

Vennskap dannes

Dag 5  Drueslang og stempel i pilgrimspasset

Det er kjekt å se at etter en fantastisk massasje er alle i topp form for den 4. vandringdagen. Terrenget er for det meste flatt og vi går igjennom skog, langs maisåkre, vinranker som bugner av hvite og røde druer klar for plukking. De er veldig gode, søte og velsmakende, hysssj, er vi for gamle til å gå på drueslag….?

drue

Galica lager en utmerkt vin kaldt Albariño som mange fikk smaken for under turen en fruktig  og meget tiltalende hvitvin. Denne Pilgrimsturen til Santiago  begynte  allerede på 1000 tallet, og vi  går forbi gamle små middelalder steinkirker og steinkors på vår vei. Vi passer på å få våre minst 2 daglige stempel i våre pilgrimspass som er beviset for at vi har godt  de siste 100 km. Frem til Santiago. Vårt neste  overnattigsted  i Padron et noe helt for seg selv.  Et hotell bygget i middelalderstil akkurat som et museum.

Dag 6  Santiago steinen

Vi fikk slappet godt av på vårt  fantastiske hotell, og vår vandring videre bringer oss igjennom en av de viktigste byene under denne turen Padron som er byen hvor  Jakob ble seilt inn  til land og  steinen som holdt fast båten hans ligger i Santiago kirken i Padron. Selvfølgelig stopper vi i kirken og får å se på steinen som er et viktig symbol for denne pilgrimsturen før vi vandrer videre videre på vår vei til Santigo.  Vi er nå blitt en sammensveist gjeng og vi deler flotte bilder og minner på vår felles chat. Formen går oppover og vi er  mye sprekere en vi var da vi startet, vel vitende om at vi kun er en dag fra å nå målet vårt, Santiago de Compostela.

pilgrimsreise jomfrureiser

Dag 7 Catedralen

Dagen starter med regn, ikke helt planlagt men ikke mye å gjøre med, vi  tar på oss regnkapper og regnbukser og starter en oppløftenen men samtidig vemodig vandring de siste kun 12 km inn til Santiago, det blir en variert og ganske våt vandring igjennom skog, men utover dagen lettere det, og går forbi gårder,  men og urban vandring de siste kilometerne.

pirlgrimsferd

Vi klarte det

Det har sluttet helt å regne og vi samles alle ved inngangen av Santiago og vi gå samlet igjennom den kjente Rua Franco får vi kommer inn til den imponerende Katedralen. Her står vi sammen med mange andre pilgrimmer som  og har vandret denne veien frem til Santiago. Følelsene er blandet, mestring « VI KLARTE DET, men samtidig vemodig for at vår vandring er over. Tiden har på en måte stått stille disse dagene som vi har vandret sammen og delt med hverandre gnagsår, trøtthet, hovne bein, vakker natur og gleden ved å vandre og akkurat nå er det som av vi har vendt tilbake til virkeligheten.

pilgrimsferd santiago de compostella

Her står vi samlet foran målet

Det blir tid til avslapping og litt suvenirshopping før vi går til den daglige Pilgrimsmessen. Jeg for min del går til Pilgrmskontoret for å hente våre etterlengtede diplomer som er beviset for at vi har gått de siste 100 km  fra Santiago.

Men vår tur er faktisk ikke helt ferdig ennå…

Dag 8  Madrid

Vi står opp tidsnok til å få med oss en fantastisk frokost på vårt hotell i Santiago før vi reiser til flyplassen og tar flyet til Spanias hovedstad, verdensmetropolen Madrid.

En ganske stor, men kjært velkommen kontrast spør du meg.  Alle damene  hadde glemt alle såre føtter og trøtte bein og satte full fart ut for å utforske Madrid og alt det spennende som hovedstanden har å by på. Hotellet vårt ligger midt i smørøyet med gangavstand til alle severdigheter og shopping av beste slag,  så det var bare å kaste seg ut i det. Vi hadde en felles middag på en tapasbar i Madrid som er flott avslutning på en fantastisk uke.

Jeg skal få lov til å takke alle som har vært med meg på Camino Santiago turen de siste årene både i fra Sarria og fra Tui dere har alle bidratt til en fantastisk opplevelse for meg og for all som har  vært med. TUSEN  TAKK <3

Hjertlig hilsen Gunnvor