Selv om jeg fullt påkledd hoppet i sjøen i mars for en 50-lapp når jeg var 16 år, var det aldri noe som tilsa at jeg skulle begynne å bade i iskaldt vann helt frivillig – og like det! Men slik ble det altså, nesten 30 år etter. Plutselig var det veldig mange både glade og smågale damer som stilte opp, morgen etter morgen, for å utsette kroppen for det våte – og kalde element.

Effektene av isbading

I starten var det mest høye lydeffekter av pust og hvin, men det gikk ett hvert over til rolig pust, småprating og latter. Badene ble bittelitt lengre, og effektene begynte å merkes. Du opplever et kick av økt tilstedeværelse fordi hjernen skiller ut hormonene adrenalin og noradrenalin for å takle kuldesjokket. Endorfiner flyter også rundt i kroppen når du flyter rundt i det kalde vannet – og noen timer etterpå. Så i tillegg til mestringsfølelsen du får bare ved å komme deg uti, lager kroppen en deilig miks som får deg til å føle litt mer glede og velvære. Tenk det da! Et helt gratis humørkick tilgjengelig for de aller fleste av oss. Bare finn deg en kald bekk, et lite vann eller hopp rett i havet!

tre damer isbader i solskinn

Ekstra glede og mestring når det først må hugges åpning i isen!

5 tips til deg som vil prøve vinterbading

  1. Ullsokker på bena (eller neopren om du har) og lue på toppen om det er minusgrader.
  2. Gå rolig ut i vannet, ikke hopp eller stup. Ta det gradvis. Pust rolig.
  3. Kle raskt på deg når du kommer opp. Et tova sitteunderlag i ull er gull for kalde tær når du skifter. Lue, votter, pledd – ull, ull, ull!
  4. Ha med en termos/termokopp med god og varm drikke.
  5. Ha med deg noen. Ikke bad alene!
gløgg og pepperkaker bål og nisselue etter vinterbad

God stemning med gløgg, fakler og et bål som varmer.

Romjulsbadet – en ny tradisjon?

Den sosiale biten med de kalde badene skal absolutt ikke undervurderes! Særlig nå som vi ikke kan være mange sammen innendørs. Og det er nok derfor stranda fylles opp litt mer når det inviteres til julebad. For det er jo klart at når det i tillegg til glade badedamer er både bål og gløgg, så blir det ekstra god stemning. Så hva sier du? Klar for litt iskald «gladskap» før det nye året banker på døra? Lykke til!

Bålpanne, silhuetter og lav vintersol på stranda

Godt å varme seg etter et kaldt bad. Og for noen er det best å holde seg på land.

NB! Vinterbading er ikke for alle. For dem som er predisponert for hjerte- og karsykdommer eller epilepsi, kan det øke risikoen for hjerteinfarkt og epileptiske anfall. For friske mennesker kan isbading være godt for helsa så lenge man tar forhåndsregler. Ikke start med isbading på egenhånd. Det er mulig å få sjokk og besvime i det kalde vannet.

(Kilde: Psykologisk.no)