Tekst og foto: Signe Rosland Jensen

Det sitrer i hele kroppen. Kofferten er pakket, og neste reise er rett rundt hjørnet. Jeg kjenner igjen følelsen fra barneårene, da selv en tur med danskebåten var spennende. Nå er det vanskelig å beskrive hvor stor glede jeg føler når jeg pakker dykkermaske, snorkel, svømmeføtter og undervannskamera i kofferten, og gjør meg klar til et nytt snorkle-eventyr i det indiske hav. I deilig asurblått varmt vann. Som fløyel.

Et reisegavekort i postkassen

Allerede som barn fikk jeg min første dykkermaske. I kaldt norsk sjøvann, begynte jeg å utforske universet under vann. Det var spennende på sin egen måte, med fisk, reker, krabber, tang og tare.  Til dels dårlig sikt og kaldt vann, samt en etter hvert økende motvilje mot å få hodet under vann, satte en effektiv stopper for vannleken. Jeg ble voksen, fikk barn, hus, bil, hytte, båt og dårlig økonomi, og alle drømmer om reiseaktivitet forsvant i det fjerne. Som en uoppnåelig drøm i et annet univers. Men så plutselig en dag, dalte det et reisegavekort ned i postkassa. Endelig kunne mine «våte drømmer» oppfylles.

Begynnelsen på en lidenskap

Turen gikk til Maldivene, og året var 2010. Det ble begynnelsen på en lidenskap. En lidenskap for koraller og fisk, og stort sett alt annet som befinner seg i den eventyrlige verdenen jeg har oppdaget under vann. Jeg pleier å si at det er som å stikke hodet i et akvarium. Det er det – bokstavelig talt.

Allerede året etter dro jeg til Mauritius. Her kan jeg også snorkle fra stranda. Etter min første snorkleopplevelse på Maldivene, ble dette et av mine viktigste kriterier når jeg velger destinasjon. Jeg kan snorkle når jeg vil, og hvor lenge jeg vil. Ingen båt, og ingen som sier at nå skal vi videre. Bare jeg og min lidenskap. Undervannslivet på Mauritius er variert og spennende, med flotte koraller og fargerike fisk. Hver dag tar jeg med meg kameraet og legger på svøm. Jeg trenger ikke ta mange svømmetak før kameraet tas i bruk.

Når jeg sitter og ser utover havet, virker alt så rolig. Over vann. Under vann er en helt annen historie. Bare få meter fra stolen min er det fullt av liv. Dagens høydepunkt er når jeg finner noe jeg aldri har sett før. Slik som denne lille bobla. Den beveger seg! Hva i all verden er det? Google, internett og arbeidskollegaer som driver med dykking, gir ingen umiddelbar forklaring. Det tar nesten 6 måneder før jeg finner svaret. Blekksprutegg!

Fargerike fisk i alle varianter venter på å bli oppdaget. De er mindre i størrelse enn på Maldivene, men fargene er de samme. Plutselig blir jeg «omsvermet» av en hel stim. Gulhvite med svarte striper. Hundrevis svømmer de rundt meg på alle kanter. Like plutselig er de borte igjen. Så dukker disse to opp. En lilla murene og en løve fisk jeg enda ikke har klart å finne maken til. Jeg tar bilder. Mange bilder. Fisk står ikke stille for å posere for fotografen. 100 bilder blir kanskje bare 5 som kan brukes. Dette er en øvelse i tålmodighet. Jeg ligger helt stille i vannet. Holder pusten og knipser i vei. Et nytt blinkskudd? Vi får se når de blir overført til PC’en.

Lyst til å snorkle?

Har du lyst til å oppleve dette sammen med meg? Neste tur er i februar 2019. Da er det vinter i Norge og sommer på Mauritius. Helt perfekt for de som trenger et avbrekk fra norsk vinterkulde. Les det spennende programmet her: https://www.jomfrureiser.no/mauritius