Tekst: Kaisa Hafredal, Kostholds coach
Kostholdet vårt påvirker mange aspekter av livet vårt. Det påvirker først og fremst kroppen vår, helt ned på cellenvivå. Der transporteres næringstoffer til energi. Energi som vi er helt avhengig av for å leve et aktivt godt liv. Maten vi spiser påvirker fordøyelsen vår, hvor nesten 80% av immunforsvaret vårt sitter. Immunforsvaret er det som hjelper oss å holde oss friske. Så påvirker maten vi spiser hjernen som kommuniserer med tarmbakterienen våre og blodsukkert vårt. Som igjen påvirker konsentrasjon, sinnstemning og adferd.
Maten vi spiser påvirker hormonene våre som igjen påvirker søvnen vår og velvære-følelsen vi til slutt sitter igjen med i kroppen.
Derfor er det viktig å ha et bevisst forhold til hva vi velger å spise. Her er noen tips for å hjelpe deg til et bedre kosthold og helse 🙂
Spis grønnere, grovere og smartere
- Velg et kosthold med ulike råvarer, ulike farger og smaker. Varier råvarene til de ulike måltidene
Unngå å velge det samme til frokost, samme pålegg på brødskiven, samme type middag og kveldsmat som du alltid gjør. Kroppen trenger ulike næringsstoffer for at den skal få alle byggeklosser den trenger til å vedlikehold vev, celler, immunforsvar og til å omsette optimal energ. Variert naturlig mat vil styrke og bygge opp kroppen din.
- Spis grønnere går ut på å spise mer vegetarmat. Du kan fint lage smakfulle mettende vegetarretter flere ganger i uken. Proteiner får du også fra planteriket. Belgvekster (bønner og linser), frø og nøtter inneholder godt med proteiner. Spis masse deilig grønt ♥ Velg fargerike grønnsaker og bær som gir kroppen ulike vitaminer og antioksidanter som beskytter cellene mot oksidativt stress. Velg smakfulle spennende oster, det er mange å velge mellom (feks Halloumi, Chevre og Manchego er kjempe godt) og velg økologiske egg. Mer vegetar er godt for kroppen og bra for miljøet ♥
– Ikke hørt om Halloumi?? Eller du vet ikke helt hvordan å bruke det? Du finner en oppskrift på deilig Halloumisalat her: http://balanseihverdagen.no/halloumisalat/
- Spis grovere og smartere Velg smarte karbohydrater fra fullkorn som er fiberrik. Fiber er viktig for god tarmhelse. Byttetriks er å bytte ut raffinert hvetemel med grovere spelt mel. Bytte ut hvitt sukker med feks honning og dadler. Bytte ut hvit ris med quinoa og byggkorn. Bytte ut raffinert mat med naturlig mat. Fermentert mat som kombucha, syrnet yougert/kefir styrker tarmhelsen og kraft rik på kollagen vil styrke kroppen generelt.
- Nok protein! Proteiner er kroppens byggesteiner. (ca 50-70 gram pr dag for kvinner med normal aktivitet) Proteiner fra planterike og kvalitets kjøtt/fisk (unngå mye oppdrett, velg også fersk fisk fra fiskedisken). Når du velger kjøtt så velg viltkjøtt og beitedyr kjøtt av kvalitet. Bli en bevisst kjøttspiser! Husk god med naturlig fett. Avokado, nøtter, kaldpresset extra virgin olivenolje og kokosolje. Husk fett er viktig for alle cellemembranene, hjernen og ikke minst så metter fett godt! Alltid fett (olje, avokado) på salaten, eller tar du ikke opp de fettløselige plantestoffene!
Så for å summere opp…
Spis grønnere, mer grønnsaker. Spis grovere, mer fullkorn og fiber. Velg variert fisk fra fiskedisken, bruk nye krydderurter. Velg en annen type frukt og grønnsak enn du pleier. Summen av dette vil bli smartere kosthold med flere vitaminer, mineraler, plantestoffer, antioksidanter og byggeklosser til kroppen
♥ Smaksløkene vil også fryde seg ♥ Bon Appetit!
Hilsen fra Kaisa
Kaisa har vandringsreiser til mange spennende reisemål i verden. Hun elsker naturopplevelser og naturlig fargerik smakfull mat fra ulike verdensdeler. Frisk luft, natur og matoppleveser får du når du reiser med Kaisa♥
Kaisa har noen ledige plasser igjen med Sporty vandring og sunn mat på Kreta hvis du har lyst til å lære mer om hvordan du kan skape balanse i hverdagen: https://www.jomfrureiser.no/kreta/vandring
Legg igjen en kommentar