Er det virkelig slik at jomfrureiser er forbeholdt kvinner som reiser alene på 50+? Hva om du er i starten av 20-årene og reiser med moren din, vil du da få den ultimate «jomfru» opplevelsen? Svaret overasket meg.

Av: Junie Bohmann Christie

Jeg ønsket å komme meg bort fra hverdagen og få et avbrekk. Gjerne i varmere strøk. Gjerne i kombinasjon med yoga. Gjerne i samvær med andre. Gjerne med god og sunn mat. Google foreslo umiddelbart «jomfrureiser», og med lite forkunnskaper om dette klikket jeg meg inn og fant akkurat det jeg lette etter: En mulighet til å komme meg bort og få et avbrekk, i varmere strøk, i kombinasjon med yoga, i samvær med andre og med god og sunn mat. Da jeg er en person som har sterkt behov for å trekke meg tilbake når jeg er mye sosial kjente jeg på at dobbeltrom med en ukjent kunne bli for mye for meg. Det lille jeg på forhånd trodde jeg visste om denne typen tur var at det var mest eldre, joviale og kanskje litt lite «fargerike» damer som ville være medreisende, og å dele rom med en følte jeg ville bli en utfordring. Jeg så det derfor som en glimrende mulighet til å spørre mammaen min om vi skulle dra sammen. Det ville hun.

Foto: Laila C. Stenberg

For det er noe med det å dra på gruppetur, og gruppetur bestående utelukkende av kvinner. Stadige utbrudd av «å gud så fantastisk» og «nå koser vi oss, dere» kan være for mye å takle for en og en hver. I alle fall når du er jente på 22 år og eneste erfaring med gruppeturer er fra du jobbet i barnehage og geleidet flokker i gule vester over fotgjengerfelt, og ikke minst via bekjentes turer til Rhodos med vennegjengen minutt for minutt på snapchat. Jeg så allikevel frem til turen jeg skulle ha med mamma, uavhengig av alle andre faktorer.

Foto: Laila C. Stenberg

Yoga i hjertet av Italia

Turen vår skulle gå til Italia, nærmere bestemt den økologiske gården Sasseta Alta i Toscana. Her skulle vi tilbringe fem dager, søndag til torsdag, hvor hver dag ville inneholde en meditasjonsøkt og to yogaøkter. Jeg visste lite om yogalæreren vi skulle ha, Heidi Satya Bakk, kun at hun hadde mange års erfaring og en tydelig og god lederstil. Og ja, det var litt tungt å stå opp for å ha meditasjon kl 07:00, etterfulgt av en og en halv times yoga. Ikke minst når det var FØR FROKOST. Heidi viste seg å være utrolig flink, og var sitt rykte verdig. Hun var god på å tilpasse timene etter alder og fleksibilitet, slik at det var utfordrende og givende for alle. For ja, jeg hadde feil da det kom til alder; på yogaturen var det kvinner i alle aldre. Jeg var yngst på 22 år, og den eldste var 66 år. Variasjonen var altså stor, mye større enn jeg hadde sett for meg.

Heidi advarte oss om at dag 3 kunne bli ekstra tung for oss alle, og sannelig hadde hun ikke rett. Denne dagen fant jeg det umulig å falle til ro under meditasjon, som jeg for øvrig syntes var det mest utfordrende alle dagene, og jeg slet med konsentrasjon og balanse under yogaen. Det var frustrerende, men det er noe med det å gå fra en hverdag med yoga maks et par ganger i uka til to ganger daglig, det krever selvsagt litt å ha yoga som hovedformål i flere dager. Tross at det var krevende, må det også legges til at det var helt fantastisk deilig. For nettopp å ha yoga som hovedformål på en dag gir unektelig ro i kroppen.

Telefondetox
Yogalærer Heidi sa allerede første dag til oss at hun anbefalte en telefondetox, og om ordet ikke sier seg selv; en detox fra telefonen. Minst mulig telefon. Jeg lot derfor telefonen ligge på rommet gjennom (nesten) hele oppholdet, og det gikk overraskende bra. I hverdagen er telefonen en naturlig komponent, og for meg viktig for å få hverdagen til å gå rundt. På Sasseta Alta trengtes den ikke, da jeg hadde med et kamera, og det var deilig å la den bli liggende. Det var en pause jeg virkelig hadde godt av.

Langt mer enn «bare» en yogareise

Selv om dette i utgangspunktet var en «yogareise», var det langt mer enn bare yoga Toscana hadde å by på. Da vi bodde på en økologisk gård kom det ikke som noen overraskelse på meg at maten besto av nydelige råvarer av høy kvalitet. Både til frokost, lunsj og middag var det stor variasjon, og det var også godt tilpasset dietter og allergier man kunne gi beskjed om på forhånd av reisen. Jeg, som melkeintollerant, hadde et bredt utvalg av mat jeg kunne spise, og gleden var stor da de vartet opp med ulike typer plantebasert melk så også jeg kunne ha steamet melk til kaffen. Det var faste tidspunkter for måltidene hver dag, og dette satt jeg stor pris på da man da fikk samlet seg alle sammen flere ganger om dagen.

Måltidene ble nemlig et sted for mye hygge og gode samtaler, og det var nettopp dette som ble det aller fineste ved turen. For da det nettopp var kvinner i alle aldre, med ulike livserfaringer og interesser, så hadde man så masse å snakke om! Etterhvert klamret jeg meg ikke lenger til mamma under måltidene eller i timene vi kunne disponere som vi ville mellom yoga og måltider, det var overaskende hvor fort man ble trygg på gruppen- og ikke minst seg selv i gruppen. Turen til Sasseta Alta ble derfor ikke bare en tur hvor jeg lærte mer- og ble tryggere i min egen yogapraksis, men en tur hvor jeg også lærte mange ukjente kvinner ulike meg selv å kjenne. Uansett hvor ulike man var, både i alder, erfaringer og interesser, hadde man så mye å prate om og å lære hverandre. Jeg vil anbefale kvinner i alle aldre å henge seg med på en tur som dette, både med og uten bekjente på slep. Du vil ikke angre! For meg er i alle fall en ting klart; dette var ikke min siste tur med jomfrureiser. Bare min første. 🙂

Yogareise til Italia med Heidi Bakk