Jomfrureiser Kroatia

Tekst og foto: Laila C. Stenberg

Når en først får muligheten til å reise til Kroatia, er det jammen ikke dumt å velge seg en reise der du bor på båt! For hva er vel vakrere enn dette krystallklare havet med de lekreste turkisblå farger? Jeg vet ikke om så mye annet som roer sjelen så godt som en slik havutsikt i hvert fall, og når dagene starter med rolig yoga på soldekk er grunnlaget for en herlig uke lagt. Og når en forflytter seg fra den ene sjarmerende øya til den andre og får nye, fine opplevelser hver eneste dag kan en ikke annet enn å smile fra øre til øre.

Her er stedene vi besøkte

 • Split – byvandring + shopping
 • Hvar, Milna – kystvandring
 • Mljet Nasjonalpark – vandring + kultur
 • Korcula – fridag, café + shopping + strand
 • Brac, Bol – Golden Horn + Vinsmaking
 • Makarska – Sykkeltur + is og bad

Smilende «jomfruer» i varmen

Hvor mange varmegrader som var i lufta vet jeg ikke nøyaktig, men vi var flere som merket at det å gå opp på en liten topp for å se på utsikten ikke var helt det samme som hjemme i den norske fjellheimen. Men heldigvis var det jo ferie og ingen som hadde det spesielt travelt. Så med litt pauser og væskepåfyll kom alle seg opp så vi fikk sett utover en av de eldste byene i Kroatia – og Europa, nemlig Stari Grad (som passende nok betyr gammel by). Svette og blide fikk vi litt av historien fra guiden som skulle være med oss resten av uken også.

 

Første kvelden med damene

En liten lugar setter ingen stopper for sporty damer som vil pynte seg for kvelden! Jeg ble helt imponert over hvor fjonge alle var når vi møttes på kaien for å gå til kveldens restaurant. Solen var på vei ned, men temperaturen var fortsatt god – og stemningen likeså. 18 damer der noen kjente hverandre fra før og noen ikke kjente noen, men det var ikke lett å se hvem som reiste med og hvem som reiste uten venninne – for praten og latteren satt løst fra første stund!

 

Yoga i soloppgang

Før frokost og før solen var kommet helt opp møttes vi alle på toppen av båten på soldekk for en yogaøkt. Linn Murphy var yogainstruktør på denne reisen, og det var veldig behagelige og fine økter hver eneste dag. Og alle stilte opp til morgenøkten, hver eneste dag! Siden vi var på båt, holdt vi oss for det meste nede på matta for å ikke risikere at noen fikk et ufrivillig morgenbad, men det var absolutt en fullverdig yogasekvens og en deilig start på dagen. Og etter yoga ventet fin frokost på båten sammen med alle damene.

 

Fjellgeiter og livsnytere

Jeg sier ikke at fjellgeiter ikke er livsnytere altså! Men det er heldigvis litt forskjell på oss alle. Og på denne reisen var det muligheter både for de som spretter opp bratte stier på nullkommasvisj og de som heller gjerne rusler litt saktere til å kunne nyte naturen og ferien på sin måte. Vi hadde flere fotturer i løpet av denne reisen, og det var godt å kunne få gå i sitt eget tempo – og til og med stoppe og bade på en av de mange små og fine strendene i området. Jeg er vant til å gå i fjellet hjemme i Norge, men på denne reisen falt jeg helt for kystvandringen vi hadde fra Hvar til Milna. Å kunne se utover det turkise havet med de hvite fjellene og rullesteinene som kontrast var bare helt nydelig. Og med den mildt sagt gode sommertemperaturen vi fikk, var det en helt passelig fysisk aktivitet for meg i hvert fall 🙂

 

Kroatia Kystvandring livsnyter kroatia

Hopp i havet!

Noen deilige timer ute på havet blir det jo når en skal seile fra sted til sted hver dag. Mange koste seg på soldekk med en god bok og kanskje en liten drink, noen foretrakk å sitte og prate litt i skyggen og noen gikk bare å ventet på at vi skulle få oss et badestopp! Jeg kan ikke tenke meg noe bedre enn å rett og slett bare hoppe i havet når det er såå deilig temperatur både på land og i vann! Tror det var flere enn meg som kjente på en barnlig glede og frihetsfølelse idet vi hoppet fra båten og uti havet. Heldigvis ble det flere slike badestopp i løpet av uka, så de aller fleste fikk prøvd seg «på dypt vann» – og jeg vet det var i hvert fall én som aldri hadde badet fra båt før, så det var veldig gøy å se hvor stolt og glad hun var etterpå!

 

Kroatia  kroatia

Vinsmaking, bursdagsfeiring og Captains Dinner

Jeg tror ikke vi hadde et eneste kjedelig øyeblikk i løpet av de dagene vi seilte fra havn til havn. En av «jomfruene» hadde faktisk valgt å feire bursdagen sin på denne reisen, og slikt kan jo ikke gå forbi i stillhet!

Turguiden, kapteinen og hele mannskapet stilte opp og sang bursdagssang – på kroatisk 😀 Her kan du se bursdagssangen på video! https://www.facebook.com/jomfrureiser/videos/10156296945400340/

 

Vi fikk også oppleve vinsmaking med detaljert guiding gjennom lokalprodusert rød- hvit- og rosévin. Stilfullt linet opp skjenket de stødig i glassene til alle de flotte damene som igjen hadde funnet frem finstasen (hvordan får de plass i bagen sin egentlig?!). Etter smaking var det anledning til å handle det man likte best. Jeg klarte på mystisk vis å få plass til en flaske rosévin i en allerede fullstappet bag – og det angrer jeg ikke på, for den var suveren! Ja, vinen altså. Suverene var også mannskapet på båten. De passet på at vi var fornøyde til enhver tid, og en kveld var det «Captains Dinner» ombord. Da var det hvite duker på bordet, serviettringer dekorert med perler, bobler i glasset og servering av kapteinen selv – stas!

Innholdsrik og herlig ferie

Her er mine høydepunkt fra reisen <3

 • Starte hver dag med yoga på soldekk
 • Hoppe i havet – rett fra båten
 • Blide, morsomme damer
 • Turkisfargen på sjøen
 • Fottur langs kysten
 • Fridag på stranda
 • Vinsmaking
 • Knallgod is

Kort oppsummert kan jeg vel sjekke av for det meste som skulle være på en feriesjekkliste. Fine opplevelser i godt selskap, fysisk aktivitet, sol og sjø, kultur og shopping, mat og vin, latter, glede og fellesskap. Og når det gjelder Kroatia var jeg faktisk en helt ekte jomfru – jeg har aldri vært der før. Og debuten var helt strålende med alle de sjarmerende øyene og småbyene, blåturkis utsikt overalt, sol, smil – og is 😀 Jeg kommer igjen! Hilsen Laila